SäkerhetsRådgivarna AB är Sveriges ledande utbildnings- och tjänsteföretag inom transport av farligt gods. Verksamhetens affärsområden omfattar även angränsande lagstiftning såsom kemikaliehantering och farligt avfall.
Tack till alla kursdeltagare 2023! Ditt deltagande i våra kurser gör skillnad för de barn som behöver det mest. Vi har i många år avsatt 50 kr per anmäld kursdeltagare till SOS Barnbyar. Nu har vi fört över 2023 års pengar. Vi är tacksamma och glada över att ni tillsammans med oss hjälper barnen.
Läs mer
Den 25-26 april 2024 är det dags för nästa Farligt Gods Konferens, mötesplatsen för alla som arbetar med farligt gods, säkerhet, transport och logistik.
Från den 1 december 2023 tillåts 34,5 m långa lastbilar, mot tidigare 25,25 m på ett utpekat vägnät i Sverige. En transportenhet lastad med farligt gods får i Sverige bestå av mer än ett släp med stöd av multilaterala avtalet M342.
Från 1 januari 2024 träder nya regler för hantering av brandfarliga vätskor i kraft (MSBFS 2023:2). Reglerna har anpassats till förhållanden som råder idag och ersätter flera föråldrade föreskrifter på området.
Även när risken för brottsliga angrepp under transport är hög, får transportskyddsåtgärderna aldrig bryta mot bestämmelser om säkerhet i ADR såsom krav på skylning av fordon.
MSBs rapport från förra veckans möte med WP.15 finns nu att läsa. Bland annat beslutade mötet om vissa ändringar som kommer att träda i kraft genom ADR 2025.
Transportstyrelsen ger ut sin rapport från 9:e mötet med IMO’s Sub-Committee on Carriage of Cargoes and Containers (CCC 9), den 20 - 29 september 2023 i London.
MSB ger lämnar rapport från harmoniseringsmöte (Joint meeting) gällande regler för transport av farligt gods på järnväg, väg och inre vattenvägar (RID/ADR/ADN) den 19-27 september 2023.
MSB bjuder in till samrådsmöte inför det kommande mötet med FN:s arbetsgrupp för transport av farligt gods på väg, WP.15, som äger rum i Genève den 6-10 november 2023.
MSB bjuder in till samrådsmöte inför nästa Joint-möte, dvs harmoniseringsmötet för bestämmelserna i ADR och RID i september. De diskuteras bland annat ändringar i regelverken ADR och RID som kommer ut 2025.
Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till nivå 4. SÄPOs terrorhotnivå är en av flera parametrar för att utvärdera riskerna och dimensionera transportskyddet vid transport av farligt gods på väg och järnväg.
En fråga som International Maritime Organization, IMO, har högt upp på sin agenda är nya säkerhetsåtgärder för transport av elfordon på fartyg. Dessa oerhört aktuella frågor kommer att behandlas vid deras nästa möte i slutet av september. En stor anledning av att frågorna har aktualiserats ytterligare är den senaste stora branden ombord biltransportfartyget Fremantle Highway.
MSB har sammanställt den svenska rapporten från det 62:a mötet med FN:s subkommitté för transport av farligt gods (TDG). Besluten som fattades kommer att påverka innehållet i den 24:e utgåvan av FN-rekommendationerna och 2027 års utgåvor av ADR, RID, IMDG-koden och ICAO-TI/IATA-DGR.
Vi får många frågor kring att en del rederier har egna specialregler gällande el-drivna fordon som transporteras i containrar. Därav lägger vi här upp det senaste från Maersk Line.
Sverige har undertecknat det multilaterala avtalet M352. Avtalet tillåter, under vissa givna förutsättningar, transport av UN 1956 KOLVÄTEGASBLANDNING, KONDENSERAD, N.O.S. (Blandning C) i fasta tankar (tankfordon) utan värmeisolering och med ett provtryck lägre än det lägsta provtryck som är angivet för blandning C.