Vad är farligt gods?

Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål, som har sådana farliga egenskaper att de kan skada människor, miljö, egendom och annat gods, om de inte hanteras rätt under transport eller skyddas mot yttre hot exempelvis stöld eller skadegörelse.

Exempel på farligt gods: Bensin, Gasol, Cigarettändare, Sprayburkar, Brandfarlig färg, Svavelsyra, Arsenik, Fyrverkerier, Krockkuddar, Litiumbatterier, Vattenförorenande ämnen

Klassificering

Klassificering av farligt gods syftar till att identifiera och beskriva godset och dess farliga egenskaper. Själva klassificeringen ligger sedan till grund för den fortsatta hanteringen av det farliga godset.

En fullständig klassificering består av ett antal olika grunduppgifter; UN-nummer, officiell transportbenämning, klass, sekundärfara, förpackningsgrupp och miljöfarlighet.

  • UN-nummer

    UN-nummer är ett identifieringsnummer för farligt gods som består av fyra siffror. Dessa nummer fastställs av FN enligt deras klassificeringssystem och används internationellt. UN-numren är gemensamma för alla transportslag.

  • Officiell transportbenämning

    Officiell transportbenämning (proper shipping name) är det namn som ska användas för att beskriva det farliga godset i exempelvis godsdeklarationen.

    Benämningen är oftast ett kemiskt eller tekniskt namn på ämnet och kan utläsas i farligt gods listor i aktuella regelverk (ADR, RID, IMDG-koden, IATA-DGR).

    Ämnen och blandningar som inte är namngivna, men som uppfyller kriterierna för att klassificeras som farligt gods ska hänföras till en passande samlingsbenämning. Benämningar som slutar på n.o.s. (not otherwise specified) är exempel på sådana samlingsbenämningar. En n.o.s.-benämning ska i de allra flesta fall följas av ett kemiskt eller tekniskt namn på en eller flera farliga beståndsdelar inom parantes. Handelsnamn får i dessa fall inte användas.

  • Klass

    Farligt gods delas in i nio olika klasser beroende på dess farliga egenskaper.

    • Klass 1 - Explosiva ämnen och föremål

    • Klass 2 - Gaser

    • Klass 3 - Brandfarliga vätskor

    • Klass 4.1 - Brandfarliga fasta ämnen, självreaktiva ämnen, polymeriserande ämnen och fasta okänsliga explosivämnen

    • Klass 4.2 - Självantändande ämnen

    • Klass 4.3 - Ämnen som utvecklar brandfarlig gas vid kontakt med vatten

    • Kass 5.1 - Oxiderande ämnen

    • Klass 5.2 - Organiska peroxider

    • Klass 6.1- Giftiga ämnen

    • Klass 6.2 - Smittförande ämnen

    • Klass 7 - Radioaktiva ämnen

    • Klass 8 - Frätande ämnen

    • Klass 9 - Övriga farliga ämnen och föremål

  • Förpackningsgrupp

    Inom vissa klasser kan farligt gods delas in i tre förpackningsgrupper (I, II eller III) beroende på godset farlighetsgrad.
    I = Mycket farligt
    II = Farligt
    III = Mindre farligt

  • Miljöfarlighet

    Miljöfarliga ämnen omfattar alla ämnen som är vattenförorenande. Ämnen som uppfyller kriterierna för miljöfarliga ämnen (vattenförorenande) ska även betraktas som miljöfarliga utöver faror enligt klass 1-6.2 och 8-9.

Var kan du hitta farligt gods klassificeringen?

Avsändaren är ansvarig för att klassificera och identifiera farligt gods innan det lämnas för transport. Bestämmelserna om klassificering finns i regelverken för respektive transportslag (ADR, RID, IMDG-koden, IATA-DGR).

Det går även att utläsa om en ämne eller produkt är farligt gods via andra informationkällor. ,

Säkerhetsdatablad
När kemiska produkter som klassificeras som farliga överlåts för yrkesmässigt bruk ska leverantören alltid förse mottagaren med ett säkerhetsdatablad. Kemiska produkter betraktas som farliga om de uppfyller kriterierna för minst en faroklass enligt CLP-förordningen (EU-förordningen 1272/2008). Säkerhetsdatabladets avsnitt 14 "Transportinformation” innehåller information om den kemiska produkten är klassificerad som farligt gods.

Observera att det finns undantag från krav på säkerhetsdatablad. Varor, som till exempel batterier, behöver inget säkerhetsdatablad. Distributörer av varor måste söka andra informationkällor för att identifiera om de är farligt gods.

Testsammanfattning för litiumbatterier
Tillverkare och efterföljande distributörer av litiumbatterier ska kunna tillhandahålla en testsammanfattning (test summary). Detta dokument innehåller bland annat information om litiumbatteriernas klassificering, storlek och att de har provats enligt testhandboken (UN Manual of Tests and Criteria), del III, avsnitt 38.3. Testsammanfattningen behöver inte bifogas som dokument under transport.

Behöver du hjälp?

Har du frågor som rör klassificering av farligt gods rekommenderar vi att du bokar en tid för farligt gods rådgivning.

Produkten har lagts till kundkorgen.