Alla personer som är delaktiga i lufttransport av farligt gods ska ha fått en kompetensbaserad utbildning innan de utför arbetsuppgifter som rör transport av farligt gods. Kompetensen ska även bedömas. Om en person ska utföra arbetsuppgifter som denne saknar utbildning för, får detta endast ske under övervakning av en utbildad person. Kompetent personal är en förutsättning för ett säkert och effektivt farligt gods-system.
CBTA är förkortning för Competency Based Training and Assessment d.v.s. kompetensbaserad utbildning och bedömning. Krav på CBTA har införts globalt via den internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO) och införlivats i regelverket IATA-DGR (kapitel 1.5).
Det är arbetsgivarens ansvar att se till att personalen har rätt kompetens för sin funktion och att de kan utföra sina uppgifter innan de börjar utföra dem. Arbetsgivaren förblir ansvarig för att personalen är kompetent även om utbildningen har delegerats till oss som extern utbildare.
Avsändare och deras agenter, förpackare, flygspeditörer, fraktagenter, flygoperatörer (flygbolag), leverantörer av marktjänster, med flera.
Utbildningen ska bestå av tre delar; allmän utbildning, funktionsspecifik och säkerhetsutbildning. Den ska anpassas till den funktion och ansvar som personalen har.
Utbildning avsedd att ge personalen kännedom om de allmänna bestämmelserna i regelverket för lufttransport av farligt gods.
Detaljerad utbildning om särskilda bestämmelser som reglerar transport av farligt gods. Den ska motsvara personalens uppgifter och ansvar och fånga det praktiska farligt gods arbetet. Efter utbildningen ska personalen på ett kompetent sätt kunna utföra den funktion som de ansvarar för.
Utbildning i de risker och faror som farligt gods kan medföra i den egna verksamheten vid transport, lastning och lossning. Målet är att ge personalen kännedom om säker hantering och nödåtgärder.
Det finns inget krav på utbildningens längd. Den kan variera från några timmar till dagar beroende på personalens kompetensbehov.
Personalen måste få återkommande utbildning och bedömning inom 24 månader efter senast genomförda utbildning och bedömning.
Det är arbetsgivaren som ansvarar för att personalen har relevant utbildning och som bestämmer på vilket sätt personalen ska få sin utbildning. Arbetsgivaren ska också dokumentera all farligt gods utbildning och förvara dokumentationen i minst i 3 år.
Låt våra lärare skräddarsy er kompetensbaserade utbildning. Vi kan farligt gods reglerna, är proffs på utbildning och har stor erfarenhet av olika verksamheter. Oavsett hur ert behov ser ut kan vi hjälpa er att anpassa och genomföra en farligt gods utbildning.
Vi tar alltid hänsyn till era interna farligt gods rutiner och lägger stor vikt på att utveckla utbildningen så att personalen känner igen sig. Det gör våra utbildningar effektiva och framgångsrika.
Läs mer om våra företagskurser >>>