• Utbildning
  • Säkerhetsrådgivare - grundutbildning

Säkerhetsrådgivare - grundutbildning

För att bli säkerhetsrådgivare ska du klara en examination hos Myndigheten för samhällskydd och bredskap. För att klara provet ska du ha kunskap om regler för och riskerna med transport av farligt gods. Du ska även ha kunskap om säkerhetsrådgivarens uppgifter.

Vi har utbildning för dig som ska bli säkerhetsrådgivare för väg, järnväg, sjö eller luft. Vår utbildning ger dig de kunskaper du behöver inför din examination.

Grundutbildningens upplägg

Våra utbildningar för blivande säkerhetsrådgivare är uppbyggda i ett flöde under en termin. Kurserna ligger olika veckor för att du som deltagare ska kunna bearbeta den information och kunskap du fått på kursen, bland annat genom det övningsmaterial som vi delar ut i samband med kurs.

Vi delar upp utbildningen i tre steg.

  1. Grundkurser för aktuella transportslag
    Du kan ha behörighet för en eller flera transportslag (väg, järnväg, sjö och/eller luft). Välj grundkurser för de transportslag som är aktuella för dig och ditt företag.
    ADR —Vägtransport av farligt gods, 3 dagar
    RID — Järnvägstransport av farligt gods, 1 dag
    IMDG — Sjötransport av farligt gods, 2 dagar
    IATA-DGR — Lufttransport av farligt gods, 2,5 dagar

  2. Lär dig farligt gods grunderna och allt om säkerhetsrådgivare
    Kunskap om grundläggande lagstiftning för farligt gods i Sverige samt säkerhetsrådgivarens roll och arbetsuppgifter är nödvändiga för blivande säkerhetsrådgivare. Dessa kunskaper får du genom kursen
    Säkerhetsrådgivarens uppgifter, 2 dagar

  3. Förbered dig för examination
    Veckan innan du ska skriva prov hos MSB erbjuder vi en mycket uppskattad repetition inför examination om baseras på diagnostiska prov. Ett sätt att stämma av dina kunskaper, känna av provsituationen och repetera.
    Repetition inför examination (diagnostiska prov + lärarledd genomgång)

Exempel på kursupplägg för olika behörigheter
Det finns olika modeller för hur blivande säkerhetsrådgivare väljer att lägga upp sin utbildning. Det gäller speciellt säkerhetsrådgivare som behöver ett intyg för fler än ett transportslag. Här är några exempel på olika kursupplägg.

Några goda råd

Vi vill att våra elever ska klara examinationen för säkerhetsrådgivare men vi blickar alltid längre än så. Vi vill ge deltagaren en gedigen grund för att denne, under ledningens ansvar, kan säkerställa att verksamheten följer gällande bestämmelser för farligt gods och vidtar de åtgärder som krävs för att förebygga olyckor. 

Genom alla år av utbildning av säkerhetsrådgivare har vi stöttat deltagarna fram tills de fått sitt intyg. Här är några goda råd på vägen till ett säkerhetsrådgivarintyg.

  • Att bli säkerhetsrådgivare tar tid. Ämnesområdet är komplext och det behövs tid för att ta in nya kunskaper och befästa dem innan det är dags för examinationen hos MSB. Utöver själva kurserna bör du och din arbetsgivare även skapa möjlighet för studier.

  • Examinationen för säkerhetsrådgivare kan enbart genomföras hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Karlstad. Det är viktigt att du bokar dig en plats i god tid då platserna är begränsade. Boka gärna en provtid hos MSB direkt efter att du bokat dina kurser hos oss. Läs mer om examinationen här eller gå direkt till MSB:s provbokning.

Komplettera & håll kunskapen vid liv

En säkerhetsrådgivare kan utöka sin behörighet med fler transportslag genom att avlägga ett kompletteringsprov. Det är också viktigt att som säkerhetsrådgivare behålla sin kompetens under intygets giltighet. Med våra uppdateringskurser och nyhetsseminarier håller du kunskapen vid liv, se KURSKATALOGEN.

Allt om säkerhetsrådgivare

Vad innebär det att vara en säkerhetsrådgivare för farligt gods? Vem kan bli en säkerhetsrådgivare och vilket ansvar har denne? Vilka uppgifter har en säkerhetsrådgivare?
Säkerhetsrådgivare för farligt gods >>>

Undersidor

Produkten har lagts till kundkorgen.