Landbaserad personal i hamnar och på rederier som är delaktiga i transport av farligt gods behöver ha kunskap i såväl bestämmelser för land- som för sjötransport. I deras arbete är de ofta en länk mellan olika aktörer i transportkedjan, vilket leder till att de hanterar frågeställningar från olika håll och transportregelverken för land (ADR/RID) och sjö (IMDG-koden) skiljer sig åt. De största skillnaderna är främst gällande godsdeklarationer, stuvningsintyg, krav på märkning och etikettering av såväl förpackningar och lastbärare samt krav på separation.
Personal som arbetar i hamnar och på kaj är de som fysiskt ser eventuella avvikelser på enheter som innehåller farligt gods. Att kunna se sådana avvikelser kräver stor förståelse och kunskap om skillnader i transportregelverken för land (ADR/RID) och sjö (IMDG-koden/Östersjöavtalet). Olika hamnar har dessutom vitt skilda hamnföreskrifter att ta hänsyn till.
Boknings- och incheckningspersonal på rederier är ofta de som har direkt kontakt med chaufförer som kommer med enheter som lastat farligt gods. Det gör att de behöver ha stor förståelse och kunskap om skillnader i transportregelverken för land (ADR/RID) och sjö (IMDG-koden/Östersjöavtalet).
Vi utbildar personal i hamnar och på rederier i anpassade utbildningar för att möta varje kunds unika behov och mål.
Låt våra erfarna lärare skräddarsy kursinnehållet så att er personal får relevanta och praktiska kunskaper som omedelbart kan tillämpas i er verksamhet. Vi erbjuder flexibla format, på plats eller online.
Exempel på ämnesområden som vi ofta berör i våra företagsanpassade kurser:
Krav på märkning och etikettering av enheter
Skillnader gällande märkning och etikettering av enheter mellan land- och sjötransport
Uppställning och separering i hamn
Nödåtgärder vid olyckor och incidenter med farligt gods
Läs mer om företagskurser >>>