ADR "1.3-utbildning"

Alla personer som är delaktiga i transport av farligt gods ska ha fått "1.3-utbildning" innan de utför arbetsuppgifter som rör transport av farligt gods. Om en person ska utföra arbetsuppgifter som denne saknar utbildning för, får detta endast ske under övervakning av en utbildad person. Syftet är att öka kunskapen om reglerna för farligt gods och riskerna med sådana transporter.

”1.3-utbildning”

Utbildning av personer delaktiga vid transport av farligt gods brukar kallas för ”1.3-utbildning”. Detta då utbildningskravet återfinns i kapitel 1.3 i regelverket för transport av farligt gods på väg (ADR/ADR-S).

Vem ska ha utbildning?

Kravet omfattar personal hos avsändare, transportör, mottagare, förpackare, lastare, fyllare, lossare, med flera. Det kan till exempel vara personal som klassificerar, förpackar, märker och etiketterar, lastar och lossar, upprättar transporthandlingar, bokar transporter eller personal som på något annat sätt är involverad i transport av farligt gods. Här hamnar även förare som är undantagna från ordinarie förarutbildning, t ex förare av farligt gods enligt värdeberäknad mängd eller begränsad mängd.

Utbildningens upplägg

Utbildningen ska bestå av tre delar; allmän utbildning, funktionsspecifik och säkerhetsutbildning. En komplett ”1.3-utbildning” består av alla tre delar. Dessutom ska denna utbildning även innehålla de särskilda bestämmelser för transportskydd. Om transportkedjan inkluderar fler transportslag (sjö, luft, järnväg) ska utbildningen även omfatta dessa transportslag.

  • Allmän utbildning

    Utbildning avsedd att ge personalen kännedom om de allmänna bestämmelserna i regelverken för transport av farligt gods.

  • Funktionsspecifik utbildning

    Detaljerad utbildning om särskilda bestämmelser som reglerar transport av farligt gods. Den ska motsvara personalens uppgifter och ansvar och fånga det praktiska farligt gods arbetet. Exempel på inriktningar för funktionsspecifik utbildning är klassificering, förpackning, dokumentation, lastning och lossning etc. I större företag finns det hela avdelningar med personal som exempelvis lastar farligt gods och deras utbildning ska då fokusera på just denna funktion. I ett litet företag kan en person exempelvis både förpacka farligt gods samt ta fram dokumentation och då ska dennes utbildning behandla båda ämnesområden. 

  • Säkerhetsutbildning

    Utbildning i de risker och faror som farligt gods kan medföra i den egna verksamheten vid transport, lastning och lossning. Målet är att ge personalen kännedom om säker hantering och nödåtgärder.

  • Transportskydd

    All personal som är delaktig i transport av farligt gods på land ska även ha utbildning om transportskydd.

    Allmän utbildning om transportskydd
    Utbildning som ger en allmän förståelse för de säkerhetsrisker som är förknippade med farligt gods transport och metoder för att förbättra transportskyddet. Denna utbildning bör innehålla exempel på hur man upptäcker och reagerar på eventuella hot eller nedsatt transportskydd.

    Fördjupad utbildning om transportskydd
    Utbildning som ger en detaljerad förståelse av företagets skyddsplan för farligt gods med hög riskpotential (när så är tillämpligt). Denna utbildning ska förmedla sådana kunskaper om skyddsplanen som motsvarar var och ens ansvars- och arbetsområde och roll vid genomförandet av dessa skyddsplaner.

Utbildningens längd

Det finns inget krav på utbildningens längd. Den kan variera från några timmar till dagar.

Regelbunden utbildning

Utbildningen ska ske regelbundet med hänsyn till ändrade bestämmelser. Då regelverken för transport av farligt gods uppdateras vartannat år är det även ett lämpligt tidsintervall för repetitionsutbildning.

Dokumenterad utbildning

Det är arbetsgivaren som ansvarar för att personalen har relevant utbildning och som bestämmer på vilket sätt personalen ska få sin utbildning. Arbetsgivaren ska också dokumentera all farligt gods utbildning och förvara dokumentationen i minst i 5 år.

Låt våra lärare utbilda er personal

Låt våra lärare skräddarsy er 1.3-utbildning. Vi kan farligt gods reglerna, är proffs på utbildning och har stor erfarenhet av olika verksamheter. Oavsett hur ert behov ser ut kan vi hjälpa er att anpassa och genomföra en farligt gods utbildning.

Vi tar alltid hänsyn till era interna farligt gods rutiner och lägger stor vikt på att utveckla utbildningen så att personalen känner igen sig. Det gör våra utbildningar effektiva och framgångsrika.

Läs mer om våra företagskurser >>>

Produkten har lagts till kundkorgen.